Japanse manga-auteur Keiji Nakazawa overleden

De Japanse tekenaar Keiji Nakazawa is eerder deze maand, op 19 december, overleden aan kanker. Dat hebben Japanse media dinsdag gemeld. Nakazawa werd 73. Hij is bekend door een autobiografische manga over de Amerikaanse aanval met een atoombom op Hiroshima.

Nakazawa was 6 jaar toen de Amerikanen in augustus 1945 de eerste atoombom dropten op Hiroshima. Zijn vader, broer en zussen lieten het leven. Nakazawa raakte bestraald, net als zijn moeder die een 20-tal jaar later overleed.

In de mangastrip "Barefoot Gen" vertelt de auteur over de oorlog, de atoombom en de gevolgen. Het verhaal verscheen in verschillende magazines, werd vertaald in een 20-tal talen en werd ook verfilmd. De strip wordt beschouwd als een historische getuigenis over het drama van Hiroshima, maar ook over de Japanse samenleving tijdens en na de oorlog. Nakazawa stelt zich ook vragen over de verantwoordelijkheid van Japan in het hele verhaal.

Nakazawa stopte in 2009 met tekenen omdat zijn ogen er steeds meer op achteruitgingen. Sinds 2010 was hij in behandeling voor longkanker.

(VRW)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud