Jean-Claude Juncker opnieuw benoemd tot voorzitter eurogroep

De Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker volgt dan toch zichzelf op als voorzitter van de eurogroep. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurozone maandagnacht beslist. Hij zou slechts zes maanden aanblijven.

Het overleg van de eurogroep duurde tot iets voor 2 uur dinsdagochtend. Vooral de redding van de Spaanse banken en het hulpprogramma voor Griekenland gingen met de aandacht lopen. Ook enkele belangrijke benoemingen stonden op de agenda van de ministers.

Vrij vroeg raakten ze het eens de Luxemburgse centrale bankier Yves Mersch te nomineren voor het vacante zitje in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). In de loop van de avond en de nacht werd vervolgens overeengekomen om Jean-Claude Juncker een nieuw mandaat als eurogroepvoorzitter te geven. De Duitser Klaus Regling, die nu nog aan het hoofd staat van het tijdelijke noodfonds EFSF, zal het permanente noodfonds ESM gaan leiden.

Juncker zit al sinds 2005 de eurogroep voor. De voorbije maanden werd gezocht naar een opvolger, maar de topfavoriet, de Duitse financieminister Wolfgang Schäuble, haalde het niet. Volgens ingewijden waren Schäubles kansen verkeken toen in Frankrijk François Hollande de presidentsverkiezingen won. Hij ging niet akkoord met Schäuble, die van Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy mogelijk wel groen licht had gekregen.

Het nieuwe mandaat van de eurogroepvoorzitter duurt 2,5 jaar, maar Juncker zou dat niet helemaal uitdoen, zeggen diplomaten. Wellicht blijft hij maar zes maanden aan. Zijn huidige mandaat loopt af op 17 juli. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud