Jeugdafdeling van Noorse Arbeidspartij hervat zomerkampen na aanslag Breivik

De jeugdbeweging van de Noorse Arbeiderspartij heeft woensdag aangekondigd dat ze in juli haar eerste kamp zal organiseren sinds de aanslagen van de extreemrechtse Anders Behring Breivik, die hen onder vuur nam in juli 2011.

De populaire jongerenontmoeting zal niet plaatsvinden op het eiland Utøya, de plaats van het bloedbad, zoals de voorbije jaren, maar in een kleine gehucht langs het water van hetzelfde meer.

Op 22 juli beschoot Breivik op deelnemers van het zomerkamp van de Noorse Arbeidsjeugdbeweging, loyaal aan het multiculturele spel dat Breivik verafschuwde. Hij maakte 69 slachtoffers, vooral tieners.

Net daarvoor had hij acht mensen gedood in een bomexplosie vlakbij de regeringszetel in Oslo. In augustus kreeg hij veroordeeld tot 21 jaar cel, de hoogste straf, maar die kan verlengd worden.

"Het zomerkamp van dit jaar is het eerste sinds 2011. Wij begrijpen dat velen zich vragen stellen", verklaart de voorzitter van de Arbeidsjeugdbeweging, Eskil Pedersen.

"Er spelen veel gevoelens mee. Veel mensen zeggen positief te staan tegenover een zomerkamp zonder vraagtekens te plaatsen", voegt hij eraantoe.

Pedersen verwacht volgens de Noorse pers een duizendtal deelnemers, meer dan tijdens het kamp in 2011 dat iets meer dan 560 mensen telde.

De organisatie voert de veiligheid op met de aanwezigheid van veel volwassenen en een nauwe dialoog met de politie.

Het kamp vindt plaats in de eerste week van juli en is zeer belangrijk. De beweging kan er twee maanden voor de parlementsverkiezingen voordelen uit halen want de Arbeidspartij van eerste minister Jens Stoltenberg heeft het moeilijk. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud