Jongeren naar Syrië - woensdag actualiteitsdebat in Vlaams Parlement over ronselen jongeren

Het Vlaams Parlement houdt woensdag een actualiteitsdebat over "het ronselen van jongeren" voor de burgeroorlog in Syrië. De Vlaamse moslimgemeenschap vraagt intussen over de kwestie overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

Het fenomeen van jongeren die van hier naar Syrië trekken beheerst sinds enkele dagen de politieke agenda. Vorige week vergaderden de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde al over de radicaliserende jongeren die in Syrië gaan strijden. Zij willen radicalisme sneller detecteren via onderwijs, politie en straathoekwerk. De federale regering bekijkt intussen hoe het de trek naar Syrië bij jongeren kan afraden. Woensdagmorgen vergadert het kernkabinet hierover.

De moslimgemeenschap, bij monde van de Gentse imam Brahim Laytouss, vragen in De Morgen een overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters. "We willen een actieplan tegen het fenomeen radicalisering op tafel leggen", vertelt Laytouss. "We moeten jongeren beter activeren en moskeeën moeten meer worden dan enkel religieuze plekken. We streven naar sociaal-culturele ontmoetingsplaatsen. We hebben daar de middelen niet voor, het blijft een zaak waaraan de overheid moet deelnemen", luidt het in de krant.

Woensdagnamiddag debatteert ook het Vlaams Parlement over de kwestie. Vlaams Belang'er Filip Dewinter had een debat aangevraagd. Hij wil minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) aan de tand voelen. Open Vld'ster Marleen Vanderpoorten wil dan weer minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) ondervragen. Het uitgebreid bureau besliste maandag dat er een actualiteitsdebat komt. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud