Juncker: geen beslissing over Griekenland voor oktober

Over de steun voor het noodlijdende Griekenland zullen de eurolanden ten vroegste in oktober een beslissing nemen. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker aan radiostation RTL gezegd voor aanvang van een gesprek met de Griekse premier Antonis Samaras.

"We wachten op het rapport van de trojka van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds", zei Juncker. Experts van de drie instellingen trekken in september opnieuw naar Griekenland om hun rapport over de uitvoering van de beloofde besparingen en hervormingen af te ronden. De Griekse regering moet van haar internationale geldschieters de uitgaven tegen 2014 met 11,5 miljard euro terugdringen.

Juncker, die de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden leidt, vertoeft momenteel in Athene voor een gesprek met premier Antonis Samaras. Die vraagt zoals bekend twee jaar extra tijd tot 2016 om de Griekse begroting opnieuw in evenwicht te krijgen. Het uitstel moet de Griekse economie wat zuurstof geven, maar zou meteen ook een nieuwe financieringskloof slaan. Er wordt gewag gemaakt van 20 miljard euro.

Vrijdag gaat Samaras zijn zaak bepleiten bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Zaterdag volgt een gesprek met de Franse president François Hollande in Parijs. Ook Merkel, die donderdag Hollande ontvangt, herhaalde woensdag nogmaals dat er op korte termijn geen beslissingen over de toekomst van Griekenland in de eurozone verwacht moeten worden. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud