Justitie VS werkt samen met politie in bestemmingslanden Snowden

De Amerikaanse justitie zal samenwerken met de landen waar Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism die door het Amerikaanse gerecht in verdenking werd gesteld, na Hongkong zijn toevlucht zal zoeken. Snowden, een voormalige medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, is uit Honkong vertrokken en zou geland zijn in het Russische Moskou.

"De autoriteiten van Hongkong hebben ons verwittigd dat Snowden uit Hongkong is vertrokken naar een ander land. We blijven over het onderwerp met Hongkong onderhandelen en zullen een adequate politiesamenwerking voeren met de andere landen naar waar Snowden zich zou proberen te begeven", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie, Nanda Chitre.

De voormalige consultant van het National Security Agency (NSA) in de VS verliet Hongkong zondag. Hij zou aan boord van een vliegtuig van het Russische luchtvaartbedrijf Aeroflot in Moskou geland zijn, deelde de luchthaven Sjeremetjevo in de Russische hoofdstad mee. "Een passagier met die naam komt vandaag aan in Moskou met vlucht SU213 uit Hongkong, en morgen, 24 juni, zal hij met vlucht SU150 opstijgen naar Havana", stelde eerder een bron bij Aeroflot geciteerd door het Russische persbureau Itar-Tass.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde mee dat de plannen van Snowden onbekend zijn. Volgens bepaalde informatie zou hij Moskou als transitpunt gebruiken naar Cuba en dan Venezuela. Snowden zou volgens klokkenluiderswebsite WikiLeaks ook vergezeld zijn door "diplomaten", maar over hun nationaliteit bestaat vooralsnog geen duidelijkheid.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud