Kaboel wil nieuwe onderhandelingen over aanwezigheid troepenmacht

De Afghaanse regering heeft maandag beslist om de voorwaarden voor de aanwezigheid van internationale troepen te herzien. Deze beslissing komt er na de dood van meer dan negentig burgers vrijdag bij een bombardement door de coalitie onder Amerikaans gezag.

"De ministerraad heeft een resolutie goedgekeurd en vraagt aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken om de onderhandelingen met de internationale troepenmachten opnieuw te openen", aldus een communiqué van de regering.

De resolutie heeft het onder meer over "nieuwe onderhandelingen over de voorwaarden voor de aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Afghanistan, op basis van een gemeenschappelijk akkoord". Voorts moet er een einde worden gemaakt "aan de luchtaanvallen op burgerdoelwitten, aan de vervolgingen en aan de illegale opsluiting van Afghaanse burgers".

Vrijdag zijn, volgens een presidentiële onderzoekscommissie, meer dan 90 mensen gedood bij een bombardement in het district Shindand, in het westen van het land. Volgens de onafhankelijke Afghaanse commissie voor de rechten van de mens zijn sinds begin 2008 meer dan 900 burgers gedood bij het geweld veroorzaakt door de rebellen of de Afghaanse en internationale veiligheidsmacht. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud