Kandidaat Peña Nieto van PRI wint Mexicaanse verkiezingen

Enrique Peña Nieto, de kandidaat van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), is de overwinnaar van de presidentsverkiezingen in Mexico. De kandidaat van de partij die 71 jaar lang, van 1929 tot 2000, de touwtjes in Mexico in handen had, behaalde een score tussen 37,93% en 38,55% van de uitgebrachte stemmen. Zoals gebruikelijk in Mexico ging de stembusgang gepaard met verdenkingen van fraude en het kopen van stemmen.

Aftredend president Felipe Calderon erkende de zege van Peña Nieto; hijzelf mocht niet meer kandideren en de kandidate van zijn Partido Accion Nacional (PAN), Josefina Vazquez Mota, moest het stellen met een score van 25 à 26 procent, goed voor een derde plaats.

Net als in 2006 eindigde de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, alias AMLO, op een tweede plaats. Maar in tegenstelling tot toen is de kloof met de winnaar beduidend groter: AMLO, in de aanloop naar de stembusgang en ondanks de peilingen zegezeker, scoort 31 à 32 procent. In 2006 vocht hij de kleine zege van Calderon nog aan, nu heeft hij nog niet op het resultaat gereageerd. Hij zal dat pas woensdag doen, na bekendmaking van de definitieve resultaten.

De Mexicaanse presidentsverkiezing wordt gehouden in een enkele stemronde, waarbij een eenvoudige meerderheid voldoende is.

Voor Peña Nieto is het nog even wachten voor hij in het presidentiële pluche mag zetelen. De machtsoverdracht is pas op 1 december. De 46-jarige, niet onknappe Peña Nieto moet het "jonge en frisse" gezicht zijn van de PRI, een partij die synoniem staat/stond met corruptie. Wat de "oorlog tegen de drugs" betreft zal zijn beleid niet van het harde optreden van Calderon afwijken. Hij wil zelfs nog meer geld in die strijd pompen.

(YURI CORTEZ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud