Karadzic wellicht dit weekend aan Den Haag uitgeleverd

Radovan Karadzic wordt waarschijnlijk komend weekeinde, en anders uiterlijk begin volgende week, uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Bruno Vekaric, de woordvoerder van het Servische Openbaar Ministerie voor oorlogsmisdaden, heeft dat woensdag in Belgrado gezegd.

De advocaat van Karadzic, Svetozar Vujacic, sluit de uitlevering niet uit, maar kondigt aan vrijdag protest te zullen aantekenen tegen het uitleveringsbevel van het Openbaar Ministerie. In dat geval zal een hogere rechtbank (onmiddellijk) een beslissing moeten nemen en zal ook het ministerie van Justitie moeten instemmen met de uitlevering.

Ondertussen heeft de Servische ex-premier en leider van de Democratische Partij van Servië (DSS) Vojislav Kostunica gezegd dat de arrestatie van Karadzic als een succes "wordt voorgesteld", op een ogenblik dat de Europese Unie en de Verenigde Staten de druk op Servië opvoeren om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen.

Kostunica stelt zich ook de vraag of het Joegoslavië-Tribunaal de legitimiteit heeft om verdachten van oorlogsmisdaden te berechten, vermits het onlangs de Bosnische moslimcommandant Naser Oric en de vroegere Kosovaarse regeringsleider Ramush Haradinaj "bij gebrek aan bewijzen" vrijsprak - oorlogsmisdadigers volgens Kostunica. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud