Karzai wil buitenlandse verkiezingswaarnemers toelaten

De Afghaanse president Hamid Karzai wil bij de voor september geplande parlementsverkiezingen ook twee buitenlandse leden in de electorale klachtencommissie (Electoral Complaint Commission, ECC) opnemen. Vorige maand liet hij zich het recht toe-eigenen de vijf leden van de door de Verenigde Naties ondersteunde ECC zelf te benoemen.

Eigenlijk schrijft de nieuwe wet voor dat de raad uit vijf Afghanen zou bestaan, zei Karzai's woordvoerder Waheed Omar zaterdag in Kaboel. Bij de volgende verkiezingen zullen echter nog eenmaal Afghanen en buitenlanders in de ECC zetelen.

De klachtencommissie had na de parlementsverkiezingen in augustus 2009 massale verkiezingsfraude vastgesteld en met dat oordeel een beslissende ronde tussen Karzai en diens uitdager Abdullah Abdullah aanbevolen. De beslissende ronde viel echter weg wegens de vrijwillige terugtrekking van Abdullah uit protest tegen de stembusfraude.

De Afghaanse kiescommissie had de oorspronkelijk voor de lente geplande parlementsverkiezingen met vier maanden uitgesteld. De verkiezing voor het Lagerhuis zal nu pas op 18 september plaatsvinden. Als reden voor die beslissing noemde een regeringswoordvoerder naast veiligheidsoverwegingen een financieringstekort van 120 miljoen dollar (bijna 85 miljoen euro). (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud