Kaukasus: Rice in Tbilisi, Merkel in Sotchi aangekomen

In verband met het conflict in de Kaukasus is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vrijdag in de Georgische hoofdstad Tbilisi aangekomen en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in het Russische Sotchi.

Rice wil de Georgische president Michail Saakasjvili ertoe bewegen een wapenstilstand te tekenenen die ook voor Rusland aanvaardbaar is. Bij haar aankomst zei ze wel dat het wapenstilstandsakkoord "verduidelijking" nodig heeft om de "Georgische belangen" te beschermen.

Georgië verwacht van het Amerikaanse bezoek steun voor een snelle terugtrekking van de Russische troepen op zijn grondgebied.

Zelf heeft Rice Moskou gewaarschuwd voor "verdere isolatie" zo het de wapenstilstand in de regio verder met voeten zou treden.

In Sotchi aan de Zwarte Zee zal de Duitse Bondskanselier Angela Merkel met de Russische president Dmitri Medvedev praten. Voor Berlijn valt aan de territoriale integriteit en soevereiniteit van Georgië niet te tornen.

Merkel streeft niettemin een dialoog met Moskou na en steunt het zespuntenvredesplan van de Europese Unie, uitgewerkt door het Franse voorzitterschap.

(LVK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud