Kaukasus: 'Storimans slachtoffer van een clusterbom' (HRW)

De Nederlandse cameraman Stan Storimans is het slachtoffer geworden van een Russische aanval met een clusterbom. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Human Rights Watch stelt dat het bewijs heeft dat Rusland clusterbommen in bewoonde gebieden in Georgië heeft gebruikt. Eén van die clusterbommen zou dinsdag zijn gegooid op de stad Gori, waardoor Storimans en zeven anderen werden gedood.

Ook bij een aanval diezelfde dag op het stadje Ruisi zou het Russische leger clusterbommen hebben gebruikt. Daardoor kwamen drie burgers om.

Bij het onderzoek naar het gebruik van clusterbommmen spraken medewerkers van Human Rights Watch met onder anderen slachtoffers, artsen en militairen uit Georgië. Ook maakten ze foto's en video-opnamen van kraters die door bommen zouden zijn geslagen.

In mei dit jaar namen ruim honderd landen op een conventie in Ierland een verdrag aan om clusterbommen vrijwel geheel te verbieden. De belangrijkste producenten van clustermunitie, de Verenigde Staten, China, Rusland, Israël, India en Pakistan, waren niet op de bijeenkomst aanwezig. (GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud