Keulen waarschuwt maandag nogmaals voor tijdige stemming opcentiemen

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Marino Keulen (Open Vld), laat zijn administratie maandag een mail versturen naar alle gemeenten om nogmaals te wijzen op de verplichting om de gemeentelijke opcentiemen voor het einde van het jaar te stemmen. Dat verklaart zijn woordvoerder naar aanleiding van berichten dat de helft van de gemeenten de opcentiemen te laat stemde en het risico loopt de belasting te moeten terugbetalen.

Het probleem doet zich voornamelijk om de zes jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen voor in gemeenten waar er een coalitiewissel plaatsvindt. Vaak verzuimt de uittredende meerderheid dan om de opcentiemen nog te stemmen - de gemeenteraadsverkiezingen vinden in oktober plaats - aangezien ze weet dat ze de maatregel niet moet uitvoeren of omdat ze ervan overtuigd is dat het nieuwe bestuur andere prioriteiten heeft.

Sinds het hof van beroep van Bergen als eerste bevestigde dat een burger recht heeft op de terugbetaling van de gemeentebelasting, omdat die na 1 januari van het jaar waarop de belasting betrekking had gestemd was, waarschuwt Vlaanderen de gemeenten meermaals per jaar voor de gevolgen van een laattijdige stemming van de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud