"Kinderen hebben meer avontuur nodig"

We leven in een maatschappij waar risico's steeds vaker uit de weg worden gegaan, zeker wanneer het om onze kinderen gaat. Maar dat is eigenlijk geen goed idee, schrijft de Observer, want daardoor missen kinderen steeds meer ervaringen die generaties lang een integraal onderdeel vormden van het opgroeien.

"Play England", een onderdeel van het Britse Nationale Kinderbureau, kwam na een breed onderzoek tot de conclusie dat bijna de helft van alle kinderen niet langer in bomen mogen klimmen en dat 17 procent niet langer tikkertje mag spelen. Zelfs verstoppertje blijkt voor een aantal ouders zoveel gevaren in te houden dat hun kinderen hier niet aan mogen meedoen.

Kinderen, aldus Play England-directeur Adrian Voce, zijn tegenwoordig een heleboel vrijheden kwijt die wij nog vanzelfsprekend vonden. Zo spelen ze bijvoorbeeld steeds minder vaak buiten, op straat. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de hedendaagse volwassenen, terugblikkend op hun jeugdjaren, hun grootste avonturen beleefden in bossen of aan rivieren. Dat geldt nog slechts voor 29 procent van de hedendaagse kinderen. De meerderheid beschouwt de speeltuin als het avontuurlijkste element in het leven. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud