Kinderen op de vlucht uit schrik voor gedwongen rekrutering in Congo

Uit schrik voor een gedwongen rekrutering door rebellengroepen zijn in de Democratische Republiek Congo duizenden kinderen op de vlucht. In het Centraal-Afrikaanse crisisland worden steeds weer kinderen ontvoerd en gedwongen voor gewapende bendes of het leger te vechten. Dat meldde de kinderhulporganisatie World Vision donderdag. Daarom steken vele jonge mensen zonder familie en helemaal alleen de grenzen over naar de buurlanden Rwanda en Oeganda.

"Veel jonge mensen die hier in vluchtelingenkampen in Oeganda terechtkomen, zijn nog geen 15 jaar. Ze worden van hun ouders gescheiden en weten niet hoe ze moeten overleven", zei Stewart Katwikirize van World Vision Oeganda. Ook uit Rwanda berichten hulporganisaties over een groeiend aantal kinderen, dat de kampen binnenkomt. Velen onder hen zijn ziek en ondervoed en hebben dringend medische hulp nodig. Verschillende kinderen zijn al gestorven.

"We weten dat onlangs bijna 200 kinderen door gewapende groepen zijn ontvoerd en gedwongen zich bij de strijders aan te sluiten", verklaarde Dominic Keyzer, een medewerker van World Vision in Congo. Vele kinderen hebben zich sindsdien verborgen in de wouden van Noord-Kivu in het oosten van het land.

In de regio zijn de voorbije maanden weer gewelddadigheden uitgebroken. Regeringstroepen vechten tegen aanhangers van de vroegere rebellenleider Bosco Ntaganda, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag onder andere wegens massale verkrachtingen en het gebruik van kindsoldaten gezocht wordt. Meer dan 100.000 mensen zijn sinds april op de vlucht. (LRT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud