Advertentie

Klacht tegen Spaanse rechter Garzon ontvankelijk verklaard

Een klacht tegen de Spaanse rechter Baltasar Garzon over zijn controversiële onderzoek naar het franquisme, dat uiteindelijk werd afgevoerd, is ontvankelijk verklaard. Dat maakte het Spaanse hooggerechtshof woensdag bekend.

De ultraconservatieve ambtenarenbond "Manos limpias" (Propere handen) diende in januari een klacht in tegen de bekende magistraat. De bond beschuldigt Garzon van "plichtsverzuim bij de uitoefening van zijn functies". Er wordt hem verweten dat hij foute beslissingen nam, goed wetende dat ze fout waren.

In een arrest legde het Spaanse hooggerechtshof uit dat het de klacht ontvankelijk verklaarde na een minimumonderzoek over de grond van de zaak, ondanks negatief advies van het openbaar ministerie. De magistraten stipten aan dat rechter Garzon zijn onderzoek begon naar "de verdwijningen" tijdens de burgeroorlog (1936-1939) en de dictatuur van generaal Francisco Franco (1939-75), zonder vooraf uit te klaren of het tot zijn bevoegdheden behoorde.

Garzon ontketende een storm van protest door in oktober 2008 een eerste onderzoek te openen naar de verdwijningen tijdens het franquisme. Hij legde daarmee het pact naast zich dat de Spaanse politieke partijen na de dictatuur afsloten. Het openbaar ministerie verzette zich hevig tegen het onderzoek, waarna Garzon het uiteindelijk afvoerde. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud