KLM stuurt Boeing 777-200 naar Rio de Janeiro met biokerosine

De Nederlandse staatssecretaris van Milieu Joop Atsma vertrok van Schiphol naar de duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro, waaraan hij morgen samen met zijn collega Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) deelneemt. Atsma vloog mee met de eerste trans-Atlantische vlucht van vliegmaatschappij KLM op biokerosine. KLM vliegt al een tijd met deze brandstof, maar stak er nog niet eerder de oceaan mee over.

Atsma wil dat een percentage van de brandstof voor het vliegtuig van de Nederlandse regering, de KBX die koningin Beatrix ook veel gebruikt, duurzaam wordt. Dat is goed voor het milieu omdat er minder broeikasgassen worden uitgestoten dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Er mogen enkel biobrandstoffen worden gebruikt die niet ten koste gaan van voedselproductie en waardevolle natuur. De staatssecretaris kondigde ook aan dat ambtenaren voortaan voor dienstreizen duurzame brandstof kunnen gaan gebruiken.

KLM meldde tevens dat het voor grote bedrijven mogelijk wordt om te kiezen voor vluchten op duurzame brandstof. Ahold, Accenture, DSM, Nike en Schiphol hebben al laten weten daar wel oren naar te hebben.

De luchtvaartmaatschappij heeft het vliegen op afgewerkt frituurvet in 2007 ontwikkeld, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. KLM wil meer vraag naar duurzame biokerosine creëeren, zodat er snel meer innovatie kan komen. Op die manier moeten er in de toekomst alternatieven komen voor duurzame biokerosine, naast het frietvet en groene afval.

Milieudefensie noemt het vliegen op frituurvet een schijnoplossing. Er is te weinig frituurvet om veel op te kunnen vliegen, stelt de organisatie.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud