Koerdische feministe krijgt vier jaar cel in Iran

Een Iraans-Koerdische feministe, Zeinab Bayzeydi, heeft van de rechter in beroep opnieuw een gevangenisstraf van vier jaar gekregen. Dat schrijft de krant Kargozaran.

De straf houdt eveneens een binnenlandse ballingschap in, legde haar advocaat uit. Dat betekent dat de vrouw op een andere plaats de cel in moet dan de provincie vanwaar ze afkomstig is.

Het Franse EU-voorzitterschap veroordeelde begin augustus de arrestatie van drie vrouwenrechtenmilitantes, onder wie Bayzeydi, wegens hun deelname aan de campagne van "één miljoen handtekeningen". De nationale petitie tracht een wetswijziging te bekomen zodat vrouwen op een meer gelijke hoogte met mannen komen te staan.

Een vriendin van Bayzeydi, Hana Abdi, werd in juni tot vijf jaar cel veroordeeld. De derde militante, Ronak Safazadeh, is nog niet voor de rechter verschenen.

De campagne van "één miljoen handtekeningen" werd in juni 2006 gelanceerd met het doel de Iraanse discriminerende wetten tegen vrouwen aan te passen en om de gelijkheid van rechten voor mannen en vrouwen te vragen in verband met het huwelijk, de echtscheiding, het hoederecht en de erfenis. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud