Kouchner: EU bereid tot sancties tegen Iran

In het nucleair geschil met Iran is de Europese Unie alleen tot sancties tegen Iran bereid, indien de VN-Veiligheidsraad geen nieuwe strafmaatregelen uitvaardigt. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zondag bevestigd na gesprekken bij een informele ontmoeting met verschillende EU-collega's in het Finse skioord Saariselkä. Het Westen verdenkt Iran ervan heimelijk aan de ontwikkeling van een atoombom te werken. Teheran heeft dat steeds ontkend.

Tot nog toe hadden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken steeds benadrukt dat ze nieuwe sancties zouden uitvaardigen, indien de VN-veiligheidsraad dat ook zou doen. Omdat vooral vetomacht China dat echter vermoedelijk zal verhinderen, zijn een reeks EU-landen er wel voor te vinden om indien nodig ook zonder VN-resolutie over strafmaatregelen te beslissen.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Stubb had daags voordien verklaard dat er "voldoende overeenstemming" in de EU bestaat, om eenzijdig passende stappen te ondernemen, indien er in de VN-Veiligheidsraad geen overeenstemming wordt bereikt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, die eveneens op het informeel EU-overleg was uitgenodigd, verklaarde dat zijn land nieuwe sancties tegen Iran afkeurt. De Turken "willen geen nieuwe spanningen in onze regio", zei hij als motivering. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud