Krediet aan natuurlijke grondstoffen voor 2012 is overschreden

De mensheid heeft vandaag haar budget aan natuurlijke grondstoffen voor dit jaar overschreden. Dat meldt de ngo Global Footprint Network. De Aarde heeft dus de "Earth Overshoot Day" bereikt, de dag waarop onze vraag aan grondstoffen overtreft wat de natuur jaarlijks kan opbrengen. Tot het einde van 2012 leven we op krediet van de Aarde.

In de eerste acht maanden van het jaar verbruikte de mensheid dus de natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en de capaciteit voor het verwerken van broeikasgassen die de Aarde dit jaar kan bieden. In 2011 viel "Earth Overshoot Day" nog op 27 september.

De milieu-ngo legt uit dat de mensheid eigenlijk sinds de jaren 1970 meer grondstoffen verbruikt dan de natuur kan bieden. Nog voor de eerste helft van deze eeuw om is, zullen we volgens de ngo dan ook twee planeten nodig hebben om aan onze vraag aan grondstoffen en diensten van de natuur te kunnen voldoen. Momenteel verbruiken we het equivalent van anderhalve planeet, of dus vijftig procent meer dan wat de Aarde jaarlijks oplevert.

De ngo berekent jaarlijks de ecologische voetafdruk van de mensheid, de oppervlakte van de Aarde die nodig is om te voorzien in de menselijke behoeften. Daaruit blijkt dat de datum waarop we de grondstoffen hebben uitgeput, telkens vroeger op het jaar komt: in 2000 was dat nog begin november, nu dus eind augustus.

(STL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud