Lavrov: "VS-houding jegens Syrië is "rechtvaardiging van het terrorisme"

De houding die de Verenigde Staten innemen versus de oppositie in Syrië is een "rechtvaardiging van het terrorisme". Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, woensdag op een persconferentie gezegd. De dag voordien had zijn VS-collega Hillary Clinton opnieuw met scherp geschoten op Moskou en Peking wegens hun veto's in de VN-Veiligheidsraad. Vandaag/Woensdag pakte de New York Times trouwens uit met een bericht over de toenemende rol van al-Qaida in de "Syrische revolutie".

Lavrov neemt het Washington kwalijk dat het de terreuraanslag van vorige week in Damascus, waarbij enkele hoge Syrische functionarissen omkwamen, niet heeft veroordeeld. Die aanslag droeg het al-Qaidastempel.

Scherpe woorden had Lavrov voor de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Susan Rice. Die had na de terreuraanslag gezegd dat de Veiligheidsraad dringend een resolutie moest goedkeuren met sancties tegen het Syrische regime. "Met andere woorden, dat betekent dat wij (de VS, nvdr) dit soort terreurdaden blijven steunen zolang de Veiligheidsraad niet doet wat wij willen", zei Lavrov.

De VS verwijten Rusland, Syrië met wapens te steunen. Rusland verwijt de VS, de oppositie te steunen en ook de fundamentalistische Golfmonarchieën tot de tanden te bewapenen.

Moskou blijft er overigens bij dat het niet het regime van Bashar al-Assad steunt, maar het internationaal recht, dat de soevereiniteit van staten garandeert. Dat recht wordt in het Westen overtroefd door het morele argument van R2P (de verantwoordelijkheid om te beschermen), dat de deur openzet voor zogenaamde humanitaire interventies. (NATALIA KOLESNIKOVA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud