Legendarische astronoom en presentator The Sky at Night overleden

Patrick Moore, astronoom en gedurende meer dan een halve eeuw presentator van het BBC-programma "The Sky at Night", is zondag overleden op 89-jarige leeftijd. Dat maakte de Britse openbare omroep bekend.

De man was een autoriteit in zijn vak: hij schreef meer dan zestig boeken over astronomie. De maan was zijn passie. Sinds 1957 presenteerde hij het maandelijkse televisieprogramma "The Sky at Night", dat erin slaagde ingewikkelde ruimtevaartmaterie te vulgariseren.

De laatste jaren presenteerde Moore van bij hem thuis, want door artritis kon hij zich moeilijk verplaatsen. Met zijn 55 jaar presentatie-ervaring heeft hij ook een plaatsje veroverd in het Guiness Book of Records.

Volgens de Britse zender maakten de Nasa en de Russen gebruik van zijn kennis van de maan. Moore ontmoette in zijn leven onder meer Orville Wright, de eerste vliegenier, Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte, en Neil Armstrong, de eerste man op de maan. In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth. Hij kreeg ook een Bafta, de belangrijkste Britse televisieprijs.

Moore overleed zondagmiddag bij hem thuis, omringd door de mensen die hem dierbaar zijn.

(ADRIAN DENNIS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud