Leterme: "integratie van Balkan in EU onvolledig zonder Kosovo"

Premier Yves Leterme vindt dat de stabiliteit en de integratie in de Balkan niet volledig zal zijn zolang Kosovo geen deel uitmaakt van de Europese Unie. Dat zei hij dinsdag in Pristina na een onderhoud met de Kosovaarse eerste minister Hashim Thaçi. Leterme maakt samen met staatssecretaris Wathelet een rondreis in de Balkan nadat honderden voornamelijk etnische Albanezen naar België gelokt werden onder het valse voorwendsel dat ze hier economisch asiel kunnen krijgen.

In Pristina ondertekenden Leterme en Thaçi een bilateraal contract voor de bevordering en bescherming van investeringen. Yves Leterme herinnerde er daarbij aan dat België één van de eerste landen was die de onafhankelijkheid van Kosovo erkende. Hij riep de ongeveer 130 landen die dat tot op vandaag nog niet gedaan hebben op om dat alsnog te doen.

De premier zei nog dat de uitbreiding van de Europese Unie één van de thema's zal zijn van het Belgisch voorzitterschap van de Unie. Ook de "Europese toekomst van Kosovo" zal op de agenda staan, voegde hij er aan toe. (AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud