Advertentie

Libië zaterdag naar de stembus

De Libiërs gaan zaterdag voor de eerste keer in decennia weer naar de kieskantoren. Acht maanden na de val van het regime van Moammar Kadhafi kiezen ze de 200 afgevaardigden voor een Algemeen Nationaal Congres. De stembureaus zijn open van 8 tot 20.00 uur. De eerste resultaten worden verwacht "vanaf maandag of dinsdag".

De vooravond van de verkiezingen werd gekenmerkt door geweld in het oosten van het land: een ambtenaar van de kiescommissie werd gedood toen zijn helikopter werd neergehaald door het leger.

Zowat 2,7 miljoen Libiërs trekken naar de stembus. Van de 200 zitjes in het congres zijn 120 voor direct verkozen leden en 80 voor kandidaten van partijlijsten. Het congres moet dienen als een overgangsparlement.

Dat congres moet een nieuwe grondwet opstellen en binnen de dertig dagen een premier aanstellen. Die moet een kabinet oprichten. In januari vindt een referendum plaats over de nieuwe constitutie, waarna in juli 2013 een nieuw parlement moet gekozen worden. Daaruit moet dan een nieuwe regering gevormd worden.

(VOC)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud