Libische leider Kadhafi hekelt vetorechten

De Libische leider Moamer Kadhafi, die woensdag voor het eerst voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verschenen is, heeft de vetorechten bekritiseerd van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad die de raad sinds 1945 gedomineerd hebben.

Kadhafi toonde een kopie van het VN-charter om zijn betoog kracht bij te zetten, zeggend dat hij niet kon instemmen met het vetorecht omdat het vooral in handen was van slechts drie landen die Duitsland versloegen in de Tweede Wereldoorlog. "We aanvaarden het niet, we erkennen het niet", zei Kadhafi, en hij liet het boekje op de grond vallen.

De landen met vetorecht zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, China en Groot-Brittannië.

"We zijn niet gelijk", aldus de Libische leider op de plek waar enkele minuten voordien Obama een toespraak had gehouden. Obama verliet de zaal na zijn speech in plaats van naar Kadhafi te luisteren. "We hebben dezelfde rechten, of we nu groot of klein zijn", liet de Libische leider nog horen.

(MPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud