Likoed en Kadima voeren opnieuw coalitiegesprekken in Israël

In Israël hebben het rechtse Likoed van Benjamin Netanyahu en Tzipi Livni's centrumrechtse Kadima de coalitiegesprekken opnieuw opgestart. Dat meldt de Israëlische radio zaterdag. Twee weken geleden liepen de onderhandeling spaak. Door de uitslag van de parlementsverkiezingen van februari verloopt de coalitievorming zeer moeizaam.

Leden van de partijtop van Kadima en Likoed bevestigden dat enkele dagen geleden geheime gesprekken plaatsvonden tussen Livni en Netanyahu. De media meldden dat Kadima enkel in een regering met Likoed wil stappen als er een rotatie wordt afgesproken voor het premierschap.

Netanyahu kreeg na de verkiezingen van 10 februari de opdracht een regering te vormen. De gesprekken tussen Kadima en Likoed liepen op de klippen, onder meer vanwege meningsverschillen over de Palestijnse kwestie. Kadima is voorstander van een tweestatenregeling, iets waar "hardliner" Netanyahu fel tegen gekant is.

Likoed blijft daarom ook praten met het extreemrechtse Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman, dat 15 zitjes in handen heeft. Zaterdagavond staat een ontmoeting tussen beide partijleiders gepland. Volgens de radio staan ze dicht bij een akkoord. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud