Literair Nederland neemt afscheid van Gerrit Komrij

Literair Nederland heeft afscheid genomen van dichter en schrijver Gerrit Komrij. Collegaschrijvers, familie en vrienden woonden de besloten herdenkingsbijeenkomst bij in de concertzaal van Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Onder anderen Remco Campert, Kees van Kooten en huidig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr namen het woord. Ze vertelden over hun persoonlijke ervaringen met Komrij en zijn invloed op de literatuur in Nederland.

Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, zei dat Nederland een groot dichter is ontvallen, maar niet zijn poëzie en geest.

Het muziekgezelschap Camerata Trajectina en zanger Huub van der Lubbe brachten teksten van Komrij. Van der Lubbe zong en speelde het gedicht "Simpel verlangen".

Komrij, winnaar van onder meer de P.C. Hooft-prijs en oud-Dichter des Vaderlands, overleed vorige week donderdag op 68-jarige leeftijd. De schrijver wordt donderdag 19 juli begraven in het Portugese dorp Vila Pouca da Beira. Komrij woonde tot 1984 in Amsterdam en verhuisde daarna naar Portugal, waarna hij afwisselend in Nederland en Portugal leefde. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud