Advertentie

Lokale verkiezingen Engeland - UK Independence Party wint 139 zetels

De eurokritische UK Independence Party (UKIP) heeft donderdag grote winst geboekt bij de lokale verkiezingen in Engeland en Wales. Dat blijkt uit de resultaten die vrijdag zijn gepubliceerd. De partij veroverde 147 zetels in de gemeenteraden, een groot verschil met de 8 zetels die de partij ervoor had.

Tijdens de lokale verkiezingen, die een test zijn voor de algemene verkiezingen, bevestigde UKIP dat ze een belangrijke politieke speler is in Groot-Brittanniƫ: ze veroverde 139 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen en veroverde zo'n 25 procent van de stemmen in de districten waar ze verkiesbaar was.

De Labour-partij veroverde 538 (+291) van de ongeveer 2.400 zetels. De winst van UKIP ging ten koste van de Conservatieve Partij van premier David Cameron, die 335 zetels moet afgeven, maar er nog 1.116 overhoudt.

"We moeten de personen respecteren die voor UKIP hebben gestemd", aldus Cameron, die de aanhangers van de partij in het verleden nochtans "gekken en racisten" noemde. Hij voegde wel toe dat zijn partij "hard zal werken om de stemmers die voor UKIP stemden terug te winnen".

Labour, dat maandenlang aan kop stond in de peilingen, is tevreden dat er tijdens de verkiezingen echt vooruitgang is geboekt, maar benadrukt dat er nog werk aan de winkel is. Voorzitter Ed Miliband liet bovendien zijn bezorgdheid blijken over de overwinning van UKIP. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud