Advertentie

Londen neemt controle over twee grootbanken (Sunday Times)

De Britse regering zal maandag een meerderheidscontrole nemen over Royal Bank of Scotland (RBS) en HBOS, twee van de grootste Britse banken, naast 'significante' participaties in Lloyds TSB en Barclays. Dat bericht de zondagskrant Sunday Times.

De maatregel kan volgens de krant maandag leiden tot het opschorten van de handel op de Londense beurs. De maatregel past in het reddingsplan voor de banken dat woensdag door de autoriteiten werd aangekondigd.

Londen verklaarde zich toen bereid tot de injectie van 50 miljard pond sterling (64 miljard euro) in de Britse banken, om hun eigen vermogen te verhogen, wat de financiële stabiliteit van de bankinstellingen moet garanderen.

Volgens de Sunday Times heeft Royal Bank of Scotland (RBS) aan de regering 15 miljard pond (19 miljard euro) gevraagd. HBOS, de belangrijkste verstrekker van vastgoedhypotheken, wil tot 10 miljard pond (12,7), Lloyds TSB 7 miljard pond (8,9 mia euro) en Barclays 3 miljard pond (3,8), steeds volgens de krant.

De regering zou via een operatie via gewone aandelen mogelijk in het bezit komen van 70 pct van het kapitaal van HBOS en van 50 pct van RBS, aldus de Sunday Times, die haar bronnen niet citeert.

De autoriteiten hebben de globale som voor deelnames in de banken op 75 miljard pond (95 miljard euro) gebracht tegenover 50 miljard pond eerder, aldus nog de krant.

(GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud