Londense conferentie breidt strijd tegen ondervoeding uit

De strijd tegen ondervoeding in landen van de Derde Wereld wordt uitgebreid. Op een internationale conferentie werden zaterdag nieuwe toezeggingen voor een omvang van 4,15 miljard dollar (3,17 miljard euro) gedaan. Ze maken deel uit van een globaal akkoord, die door deelnemers aan de ondervoedingstop "Nutrition for Growth" werd onderschreven. Het Britse hedgefonds TCI doneert 517 miljoen pond (ongeveer 607 miljoen euro) om de ondervoeding bij kinderen wereldwijd te bestrijden. De investering van de Children's Investment Fund Foundation, opgezet met geld van TCI, is daarmee de grootste donatie ooit van een private onderneming in de strijd tegen ondervoeding.

Gastland Groot-Brittannië verhoogde zijn bijdrage naar 440 miljoen euro. De stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates draagt 800 miljoen dollar bij. De Britse premier David Cameron had voor de top van de G8 in Noord-Ierland op 17 en 18 juni iedereen uitgenodigd op de conferentie. Naast Gates namen ook de vroegere VN-baas Kofi Annan en een reeks Afrikaanse regeringsleiders en vertegenwoordigers uit de economische wereld deel.

Eerder had Cameron bij de terbeschikkingstelling van gelden voor de hongerbestrijding een grotere belastingtransparantie geëist. Voortaan moet gegarandeerd worden dat burgers en regeringen in de ontvangende landen ook daadwerkelijk de hen toegezegde belastinggelden van internationale concerns ontvangen. Tegelijkertijd moeten de regeringen meedelen waarvoor het geld gebruikt wordt. "We hebben een revolutie in transparantie nodig", zei Cameron.

Groot-Brittannië heeft momenteel het voorzitterschap van de G8, dat over tien dagen in Noord-Ierland de top houdt. Cameron wil van het thema belastingsoases en belastingontwijking het hoofdthema maken.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud