Luchtvaartincident: breinen achter aanslag ex-gevangenen Guantánamo

Twee van de vermoedelijke vier breinen achter de mislukte aanslag op de vlucht Amsterdam-Detroit zouden volgens de Amerikaanse zender ABC voormalige gevangenen zijn van het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo op Cuba. ABC beroept zich daarvoor op regeringsbronnen en documenten van het Pentagon.

Het gaat volgens ABC om de gedetineerden nummer 333 en nummer 372: Mohammad Attik al-Harbi en Said Ali Shari, beiden uit Saudie-Arabië. Begin november 2007 werden ze uitgeleverd aan hun geboorteland.

Eenmaal terug in Saudi-Arabië namen ze deel aan een cursus "rehabilitatie via kunsttherapie". Daarna werden ze vrijgelaten, aldus de zender. De twee hebben nadien een leidende rol gespeeld in al-Qaida in Jemen. In een propagandavideo van januari 2009 waren ze te zien, samen met de voormalige privé-secretaris van Osama bin Laden, Aboe Basir Naser al-Wahishi.

"Dat zogenaamde rehabilitatieprogramma is een mop", citeert ABC een Amerikaanse diplomaat. Een gelijkaardig programma in Jemen zou opgeheven zijn nadat vele ex-gevangen na deelname opnieuw bij al-Qaida aansloten.

Het terreurnetwerk eiste de mislukte aanslag van de Nigeriaan Umar Faroek Abdoelmoetallab op. (DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud