Luchtvaartincident: vader van dader had VS gewaarschuwd

De vader van de jonge Nigeriaan die nu officieel aangeklaagd wordt voor de mislukte aanslag op een vliegtuig dat vrijdag op weg was naar Detroit, in het noorden van de VS, had de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van "zijn bezorgdheid" over de radicale ideeën van zijn zoon. Dat meldde een anonieme Amerikaanse bron zaterdag aan het persagentschap AFP.

"De vader heeft in de loop van de maand december de Amerikaanse ambassade in Nigeria gecontacteerd om zijn bezorgdheid te uiten over de radicalisering van zijn zoon. De ambassade heeft die informatie doorgegeven aan de Amerikaanse regering", bevestigde een anonieme bron nadat de informatie werd verspreid door Nigeriaanse media.

Umar Farouk Abdulmutallab, sinds zaterdag officieel aangeklaagd voor de feiten, is de zoon van Umar Mutallab, oud-minister en -bankier, die zaterdag verklaarde "geschokt" te zijn door de daden van zijn zoon.

De bron bevestigde ook dat de jonge Nigeriaan sinds november 2009 werd opgenomen in een uitgebreide database met 550.000 namen van personen die gelinkt worden met terroristische activiteiten. De jongeman werd echter niet gerekend bij de 4.000 personen die verboden wordt te vliegen naar de Verenigde Staten, de zogenaamde "no fly passengers". (LAR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud