"Maag-darminfecties verspreiden zich snel in gemeenschappen"

Virussen zoals het norovirus, een groep van virussen die belangrijke verwekkers zijn van diarree en ziekten zoals buikgriep veroorzaken, verspreiden zich snel in gemeenschappen zoals scholen, bejaardentehuizen of werkplekken. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. "Het is echter niet zo dat er al epidemie heerst", aldus de viroloog.

"In scholen, bejaardentehuizen of bureaus, waar de mensen veel uren per dag samen zijn, is de kans groter dat een virus wordt doorgegeven", zegt Van Ranst. "Het lijkt dan ook of iedereen in je omgeving ziek wordt, maar momenteel blijft het nog beperkt tot bepaalde gemeenschappen."

Van Ranst noemt de gevallen van maag-darminfecties het begin van de winterepidemie. "Zo ver is het echter nog niet en het kan nog maanden duren voor we weten hoe erg de epidemie dit jaar wordt", aldus de viroloog.

Het norovirus is een virus dat verantwoordelijk is voor diarree en maag-darminfecties zoals buikgriep. Symptomen van buikgriep zijn misselijkheid, braken, diarree, maagkrampen, soms ook hoofdpijn en koorts, aldus de website van de FOD Volksgezondheid.

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud