Machtsoverdracht in Libië aan nieuw verkozen parlement

In Libië heeft de Nationale Overgangsraad (CNT) woensdagavond de macht overgedragen aan het nieuwe parlement, dat op 7 juli verkozen werd. Het gaat om de eerste vreedzame machtsoverdracht na meer dan veertig jaar regime van Moammar al-Kadhafi en de daaropvolgende opstand in 2011.

"Ik zet onze grondwettelijke prerogatieven weer op hun plaats bij het Algemeen Nationaal Congres dat voortaan de wettelijke vertegenwoordiger van het Libische volk is", zei Mustafa Abdul Jalil, voorzitter van de CNT, tijdens de plechtige ceremonie. Hij droeg symbolisch de macht over aan de oudste verkozene van het nieuwe 200-koppige parlement.

Omwille van de Ramadam vond de ceremonie 's avonds plaats. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht bij de plechtigheid in een luxehotel in de hoofdstad Tripoli. De voorbije dagen flakkerde het geweld in bepaalde regio's opnieuw op.

Volgens het Libische persagentschap Lana zal het nieuwe parlement binnen een week de werkzaamheden aanvatten.

De opstandelingen verdreven vorig jaar het Kadhafi-regime van de macht. De kolonel kwam daarbij in oktober om het leven. Het CNT zwaaide de scepter na de omwenteling. De Libische liberalen wonnen de parlementsverkiezingen van vorige maand. Het ging om de eerste vrije verkiezingen in het Noord-Afrikaanse land. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud