Mali - Meer dan negentig procent van manuscripten van Timboektoe gered

De meeste waardevolle oude boeken en manuscripten die in de Malinese stad Timboektoe bewaard werden, zijn niet beschadigd. Dat heeft een verantwoordelijke van de verzameling woensdag verklaard vanuit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Dinsdag hadden getuigen nog verklaard dat islamisten de kostbare manuscripten in brand hadden gestoken toen ze wegvluchtten uit de stad. Dat zou volgens die getuigen vrijdag gebeurd zijn, drie dagen voordat Franse en Malinese troepen de controle over de stad heroverden. De burgemeester van de stad sprak van een "culturele misdaad".

Shamil Jeppie, die aan de universiteit van Kaapstad een project leidt om de manuscripten van Timboektoe te conserveren, nuanceert dat nieuws nu. "Een groot deel kon gered worden. Ik denk dat het om meer dan negentig procent gaat", zegt hij.

"Er is schade toegebracht en sommige stukken werden vernietigd of gestolen. Maar het is veel minder dan in eerste instantie gezegd werd", aldus Jeppie. Volgens hem werden de meeste documenten al op voorhand op een veilige plaats ondergebracht.

De manuscripten van Timboektoe gelden als waardevol cultureel erfgoed. Ze gaan terug tot de vijftiende en zestiende eeuw, toen de mythische stad de intellectuele en spirituele hoofdstad van de islam in Afrika vormde. De vaak in het Arabisch opgestelde documenten handelen onder meer over astronomie, muziek, plantenkunde, geschiedenis, recht en politie.

(EVAN SCHNEIDER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud