Mandaat VN-missie Congo verlengd en versterkt (UPDATE)

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag het mandaat van de VN-vredesmissie Monuc in Congo met één jaar verlengd. Het mandaat werd ook versterkt, zo is uit diplomatieke bron vernomen.

In de resolutie 1856, die maandag in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht unaniem werd aanvaard, heeft de Veiligheidsraad het mandaat van Monuc verlengd tot 31 december 2009. In de resolutie is het behoud van de troepen (meer dan 22.000 blauwhelmen, waarnemers en agenten) voorzien.

Het huidige mandaat verloopt binnen enkele dagen, op 31 december, maar wegens de aanhoudende spanningen in het oosten van Congo werd een voortzetting van het VN-mandaat onvermijdelijk.

In resolutie 1843, aanvaard op 20 november, keurde de Veiligheidsraad al een "tijdelijke verhoging van het aantal effectieve militairen met 2.785 man" goed. Monuc telt vandaag ongeveer 17.000 blauwhelmen en agenten.

De resolutie die maandag werd gestemd, vraagt de Monuc om met prioriteit de crisis in Noord- en Zuid-Kivu aan te pakken, meer bepaald het beschermen van de burgers. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud