Marsjeep Curiosity maakte met succes eerste ritje

De robotjeep Curiosity heeft in de "Bradbury Landing", de plaats waar de Marsverkenner op 6 augustus is neergestreken, een eerste ritje gemaakt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld. Het betrof een succesvolle test van slechts vier tot vijf minuten.

De Curiosity (het Mars Science Laboratory of MSL in het NASA-ees) was neergeploft in de Gale-krater. Het landingsgebied kreeg van de NASA de naam van de in juni overleden sf-auteur Ray Badbury.

In Bradbury Landing heeft de Curiosity woensdag zijn eerste meters afgelegd. Het wagentje reed drie tot vier meter vooruit, maakte dan een bocht van 90 graden naar rechts en reed weer ongeveer twee meter achteruit.

Onderweg maakte de robot vele foto's. Nu staat het ding op ongeveer zes meter van zijn startplaats.

Dit alles is succesvol verlopen. "Wij hebben op onze robot een mobiliteitssysteem in perfecte staat", zei mobiliteitsverantwoordelijke Matt Heverly. Binnen enkele dagen zal de jeep koers zetten naar de zone Glenelg.

Eerst zal de robot vanop de plaats waar hij nu staat de eerste wetenschappelijke experimenten starten en bovenal de bodemgesteldheid onderzoeken. (HO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud