Massale vlucht uit conflictregio in India: minstens 19 doden

De al dagen aanhoudende onlusten in het noordoosten van India hebben tienduizenden mensen op de vlucht gedreven. Bij de jongste gevechten tussen moslimmigranten uit Bangladesh en leden van de Bodo-gemeenschap zijn in de deelstaat Assam minstens 19 mensen gedood. Dat deelde de politie maandag mee. De situatie is uiterst gespannen. Bijkomende troepen werden naar het getroffen gebied gestuurd.

Volgens officiƫle ramingen hebben circa 50.000 mensen hun woningen verlaten en in tientallen vluchtelingenkampen bescherming gezocht. Vooral het district Kokrajhar is getroffen. Het geweld heeft zich intussen echter ook uitgebreid naar het aanpalende district Chirang. Winkels, bureaus en scholen bleven gesloten, de straten zijn leeg. Het treinverkeer in de regio is onderbroken.

Volgens lokale mediaberichten is het geweld donderdag uitgebroken, nadat twee studentenleiders van moslimafkomst waren doodgeschoten. Daarop werden in een vergeldingsactie vier gewezen Bodo-rebellen gedood. Dat veroorzaakte een spiraal van geweld. Soldaten werden naar de regio gestuurd om de situatie weer onder controle te krijgen.

In Assam komt het steeds weer tot spanningen tussen de daar gevestigde bevolkingsmeerderheid en inwijkelingen uit andere Indiase landsdelen en buurland Bangladesh. Vaak zijn separatistische groepen voor de aanvallen verantwoordelijk die voor de onafhankelijkheid van de regio van India of meer zelfstandigheid strijden. De Bodo zijn een van de meer dan 200 bevolkingsgroepen, die zich de voorbije eeuwen in het noordoosten van India hebben gevestigd. In 2008 kwamen in de regio 50 mensen bij gelijkaardige twisten om het leven. (LRT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud