Massamoordenaar Breivik schrijft geestverwanten

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik correspondeert vanuit zijn cel met gelijkgezinden en wil een netwerk uitbouwen van extreemrechtse gedetineerden. De 33-jarige gevangene brengt een groot deel van zijn tijd door met het beantwoorden van brieven. Dat berichtte de krant VG donderdag onder aanhaling van Breiviks advocate Vibeke Hein Bæra en gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid.

Breivik had op 22 juli 2011 bij aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya 77 mensen gedood. Bjarkeid zei in VG dat hij al een hele tijd heeft geprobeerd om bij het ministerie van Justitie te achterhalen of de aan censuur onderworpen brieven van Breivik geoorloofd zijn of niet. Over het resultaat wilde hij zich niet uitlaten.

Advocate Mette Yvonne Larsen, die als vertegenwoordigster van de nabestaanden van de slachtoffers optreedt, meende eveneens in VG dat ze de briefactiviteiten van Breivik "uitermate aanstootgevend" vindt. "Breivik is (...) een toerekeningsvatbare, berekende terrorist, die geweld gebruikt om zijn propaganda te verspreiden."

De islamhater werd begin deze week uit Ila, waar hem een "bureau-cel" ter beschikking stond, naar de gevangenis van Skien verplaatst. Bij de uitspraak van het verdict op 24 augustus is de beslissende vraag of Breivik toerekeningvatbaar wordt verklaard. (THOMAS WINJE OEIJORD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud