Media kregen het in China vorig jaar harder te verduren

Geweld, censuur of willekeurige opsluiting: China heeft vorig jaar zijn aanpak van journalisten strenger gemaakt. Dat blijkt uit een rapport van de internationale federatie van journalisten FIJ.

"Onderwerpen waarover niet bericht mag worden, zijn evenementen in verband met sociale onrust en manifestaties tegen het regime, maar ook naaktfoto's van een actrice op een Caraïbisch strand zijn uit den boze", stelt FIJ.

Sociale networking sites zijn eveneens niet toegelaten en de censuur is strenger geworden. Op die manier wil China de online informatiestroom controleren.

De tekenen van versoepeling naar de media toe tijdens de Olympische Spelen van 2008 zijn weggedeemsterd, aldus het rapport van de federatie dat zondag in Hongkong vrijgegeven werd.

"De autoriteiten proberen opnieuw greep te krijgen op de media en op de informatie door zich te richten op de groeiende macht van het internet", zegt FIJ, dat werkt vanuit Brussel.

Het rapport lijst de beperkingen op die journalisten opgelegd kregen. Zo was het voor journalisten verboden om bij de aardbeving in 2008 naar de provincie Sichuan te gaan en tijdens het melkschandaal in China mochten journalisten enkel het officiële nieuwsagentschap, de stem van de autoriteiten, gebruiken. (MJN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud