Medvedev beveelt troepenterugtrekking maandag uit Georgië

De Russische president Dmitri Medvedev heeft bevolen dat de Russische troepen zich vanaf maandag terugtrekken uit Georgië, zo hebben de Russische persbureaus zondag op gezag van de presidentiële persdienst gemeld.

In een telefoontje aan zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy heeft Medvedev gezegd dat vanaf maandag alle Russische soldaten, die als versterking waren gestuurd voor de "vredeshandhavingstroepen" in Zuid-Ossetië, zich uit Georgië zullen beginnen terugtrekken. Dit gebeurt naar Zuid-Ossetië en "de veiligheidszone", aldus de door Itar-Tass letterlijk geciteerde verklaring van de persdienst van Medvedev. Het is evenwel niet duidelijk wat die "veiligheidszone" inhoudt.

De terugtrekking zou maandag op de middag beginnen. Sarkozy en Medvedev kwamen overeen "dagelijks contact" te houden omtrent de voortgang van de vredesovereenkomst die door Rusland en Georgië is ondertekend na Franse bemiddeling.

Sarkozy, die momenteel de Europese Unie voorzit, heeft Medvedev tijdens het telefoontje ook gewaarschuwd voor "zware gevolgen voor de betrekkingen van Rusland met de Europese Unie" wanneer Moskou niet "snel en integraal" de overeenkomst over troepenterugtrekking in de praktijk omzet.

Naar schatting bevinden zich in Georgië zelf en in het door Rusland gesteunde Zuid-Ossetië meer dan 10.000 Russische soldaten. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud