Medvedev neemt Russische sancties in de mond

De Russische president Dmitri Medvedev heeft zondag in een gesprek met drie Russische televisiezenders de Europese Unie gewaarschuwd om geen sancties te treffen tegen het land. Zoniet kan het Kremlin tegenmaatregelen nemen, merkte hij op. Medvedev beklemtoonde tevens dat de erkenning van de separatistische Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië "onherroepelijk" is.

Hoewel vooralsnog geen enkel ander land de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkende, denkt Medvedev er niet aan de Russische erkenning te herzien. "Het proces van hun erkenning kan lang duren, maar dat verandert onze houding niet", zei hij.

Maandag buigen de leiders van de Europese Unie zich op een bijzondere top in Brussel over het Russische optreden in Georgië en de erkenning van de twee regio's. Her en der werd de voorbije dagen over sancties gesproken, maar Medvedev is niet onder de indruk. De opvolger van Vladimir Poetin suggereerde dat er in dat geval tegenmaatregelen komen. "Wij zijn geen voorstanders van sancties. We nemen ze enkel in extreme gevallen", zei hij.

De Franse president en huidig EU-voorzitter Nicolas Sarkozy heeft reeds laten verstaan dat de Europese Unie voorlopig geen sancties wil nemen. Zweden en Groot-Brittannië bepleiten een harde koers. Zo brak de Britse premier Gordon Brown in de zondagskrant The Observer een lans voor "een radicale heroverweging van de relaties met Rusland".

(SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud