Medvedev wil strenge straffen na ruimtevaartblunders

De Russische premier Dmitri Medvedev wil na de laatste mislukking van de zware Proton-draagraket de schuldigen zwaar bestraffen. In een harde, door Russische persbureau's verspreide verklaring zei hij de reeks mislukkingen in de Russische ruimtevaart niet meer te willen tolereren.

In de nacht van maandag op dinsdag zette een Proton-M draagraket van raketbouwer Kroenitsjev een Russische en een Indonesische satelliet tengevolge van een mankement in de bovenste trap (Breeze-M) in de verkeerde baan af. Tengevolge van deze 150 miljoen euro kostende maar mislukte lancering worden de kunstmanen, de Russische Express-MD2 en de Indonesische Telkom-3, gecontroleerd weer naar beneden gehaald.

"Of het nu de bovenste trap is, mechanische panne, schaamteloze onachtzaamheid of alles te samen met traditionele onachtzaamheid boven alles, wij verliezen autoriteit en miljarden roebels", zei de regeringsleider.

Hij zei dat hij op een crisisvergadering volgende week de namen van de verantwoordelijken voor het falen moet kennen.

Sinds een jaar kent Moskou een reeks mislukkingen bij raketlanceringen, waaronder ook met de Marssonde Phobos-Grunt. (ROSCOSMOS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud