Advertentie

Meer dan 30 doden in Peru na protest indianen

Meer dan 30 doden bij bloedige gewelddadigheden in Peru. Dat is de balans van het bijna twee maanden durende en overwegend vreedzame protest van Peruaanse Amazone-indianen tegen olieboringen op hun gronden.

Volgens officiële cijfers van zaterdag kwamen elf politieagenten en drie burgers om bij de gewelddadige verwijdering van een wegversperring in de buurt van de stad Bagua ongeveer 1000 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima.

Vertegenwoordigers van de indianen spraken in de hoofdstad van minstens 25 gedode burgers en honderden gewonden. De regering van president Alan Garcia en de indiaanse beweging gaven elkaar wederzijds de schuld van de gewelddadigheden.

De politie had vrijdag volgens mediaberichten in de provincie Amazonas de demonstranten aan de wegversperring vanuit helikopters eerst met traangas bestookt. Daarna viel de oproerpolitie de actievoerders met automatische geweren aan. Beweringen van commissaris-generaal Jose Sanchez Farfan, dat de gedode ambtenaren door de demonstranten waren doodgeschoten, werden door de indianen ontkend. Hun leider Alberto Pizango wees er in Lima op dat de indianen trouwens geen vuurwapens hebben. De politieagenten werden vermoedelijk door afketsende kogels van hun collega's getroffen. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud