Advertentie
Advertentie

"Meer dan honderd bij EU lobbyende bedrijven blijven onbekend"

Het vrijwillige transparantieregister voor lobbyisten en belangengroepen van de Europese Commissie en het Europees Parlement schetst een verkeerd beeld van hoe het er in de coullissen van de EU-instellingen aan toe gaat. Meer dan honderd bedrijven waarvan geweten is dat ze actief lobbyen, hebben zich niet ingeschreven in het register. Het gaat onder meer om Belfius en Janssen Pharmaceutica.

Dat schrijft Alter-EU, een coalitie van een tweehonderdtal middenveldorganisaties, vakbonden en andere verenigingen die pleit voor meer transparantie, vandaag in een nieuw rapport. Het register staat boordevol onbetrouwbare en onvolledige gegevens en is dan ook misleidend, luidt hun conclusie.

Meer dan honderd grote bedrijven die in Brussel een kantoor hebben en waarvan geweten is dat ze lobbyen bij de Commissie en/of het Parlement, blijken niet in het register voor te komen. Het gaat om een handvol Belgische ondernemingen, maar ook om multinationals als Adidas, Google, Apple, Amazon en Goldman Sachs.

Alter-EU vermoedt bovendien dat de bedrijven die wel het register invullen niet altijd even correct te werk gaan. Zo zou de relatief onbekende Franse verzekeraar IRCEM veruit het meeste geld uitgeven aan zijn lobbywerk in Brussel (54 miljoen euro). De nummers twee en drie in de lijst zijn twee kleine bedrijven die respectievelijk 40 en 20 miljoen euro zouden spenderen.

"Deze onrealistisch hoge verklaringen zijn hoogstwaarschijnlijk vergissingen, maar dit brengt ook aan het licht dat grote spelers als FoodDrinkEurope en Ebay hun lobbyuitgaven wellicht onderrapporteren", schrijft Alter-EU. "Het resultaat is dat het register een misleidend beeld schetst van wie de grote spelers zijn van de Brusselse lobby."

Het vrijwillige register is nu twee jaar oud en wordt binnenkort aan een evaluatie onderworpen. Alter-EU vraagt dat registratie verplicht wordt. "De burger heeft het recht te weten wie zijn wetten probeert te beïnvloeden." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud