Meer dan miljoen Nieuw-Zeelanders houden rampenoefening voor aardbeving

Ongeveer 1,3 miljoen Nieuw-Zeelanders uit bijna 4.000 scholen en bedrijven hebben deelgenomen aan de eerste grootschalige rampenoefening voor aardbevingen. Een zware aardbeving in september 2011 eiste meer dan 180 slachtoffer in de stad Christchurch.

De oefening werd 'ShakeOut 2012' gedoopt. De autoriteiten willen de inwoners zo 'trainen' voor een zware aardbeving. Nieuw-Zeeland is een van de landen die zeer vaak af te rekenen hebben met aardbevingen. Radiozenders en televisiestations zonden tijdens de oefening een waarschuwingsboodschap uit volgens het "Drop, Cover and Hold" principe: ga liggen op de grond, zoek beschutting onder een tafel of ander voorwerp en blijf daar tijdens de beving. De tweede stad van het land, Christchurch, raakte de voorbije twee

jaar zwaar beschadigd bij een reeks zware aardbevingen. Bij de eerste zware beving (7,1) in september 2010 vielen geen slachtoffers. Maar bij een aardbeving met een kracht van 6,3 in februari 2011 vielen 185 doden. In Christchurch werd niet geoefend. "Omdat we echte gehad hebben" en de kwestie gevoelig ligt, zegt een lokale veiligheidsverantwoordelijke. De stad op het Zuidereiland wordt momenteel heropgebouwd. Christchurch kreeg sinds 4 september 2010 meer dan 27.450 bevingen te verwerken waaronder 56 bevingen met een magnitude van 5 en hoger. (DLA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud