Meerderheid Europarlement voor netwerk orgaandonoren

Naar alle verwachting geeft het Europees Parlement woensdag groen licht voor een Europees netwerk van orgaandonoren. Het voorstel komt van de Europese Commissie.

Volgens schattingen overlijden in de Europese Unie elke dag een twaalftal patiënten omdat er voor hen geen geschikte donor gevonden wordt. Meer dan acht op de tien Europeanen zijn voorstander van een donorkaart, maar slechts twaalf procent bezit er effectief één. De verschillen tussen de landen zijn bovendien enorm: Spanje (dat de wereldleider is wat betreft het aantal potentiële donoren) bijvoorbeeld telt 35 donoren per miljoen inwoners, tegenover 0,5 in Roemenië.

Door de creatie van een Europees netwerk, zou er sneller, beter en veiliger op noodsituaties ingespeeld kunnen worden. Dergelijk samenwerkingsverbanden bestaan eigenlijk al, maar slechts een handvol landen doen eraan mee. Zo zijn Oostenrijk, de Benelux, Kroatië, Duitsland, Nederland en Slovenië verbonden in Eurotransplant, terwijl Scandiatransplant het samenwerkingsverband is van Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland.

Het voorstel van de Europese Commissie, dat woensdag ter stemming voorligt, wil de samenwerking tussen de 27 EU-lidstaten verbeteren door het oprichten van nationale agentschappen die de kwaliteit en de veiligheid van organen moeten controleren.

Het Europees Parlement wil bovendien dat de burgers voorgesteld zou worden zich in te schrijven op lijsten van potentiële donoren wanneer ze hun identiteitskaart laten vernieuwen, hun rijbewijs ophalen, enz.

Om orgaanhandel te vermijden, moet het absoluut verboden worden dat donoren betaald zouden worden, benadrukt nog rapporteur Miroslav Mikolasik (EVP). (BPE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud