Merkel en Poetin pleiten voor dialoog met Iran

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar maandag ontmoet in het kader van de jaarlijkse Duits-Russische top. Poetin pleitte voor een diplomatieke oplossing van het conflict rond Iran's kernprogramma. Merkel waarschuwde wel voor sancties indien Teheran niet zou voldoen aan de eisen van de internationale gemeenschap.

Poetin haalde de parallel tussen Iran's uraniumverrijking en het kernwapenprogramma van Noord-Korea aan. "We moeten hetzelfde bereiken met Iran", zei Poetin. Onderhandelingen van de internationale gemeenschap met Noord-Korea eerder op het jaar waren succesvol. In ruil voor allerlei steunmaatregelen stopte Pyongyang haar kernprogramma.

Iran onder druk zetten zou volgens Poetin geen effect hebben. "Dat is niet mogelijk zonder dialoog met met de Iraanse regering en bevolking." Merkel van haar kant waarschuwde dat een nieuwe resem maatregelen tegen Teheran mogelijk zijn indien Iran de vraagtekens rond het kernprogramma niet opheldert.

Poetin liet ook optekenen dat hij naar Iran zal afreizen, ondanks eerdere berichten over een geplande moordaanslag tegen de Russische machthebber. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud