Michel krijgt Kabila en Kagame naar regionale top "Nairobi-2"

De Congolese president Joseph Kabila en zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame zijn bereid om in Nairobi deel te nemen aan een topbijeenkomst over de crisis in het oosten van Congo, onder toezicht van de Verenigde Naties. Dat heeft Europees commissaris Louis Michel zaterdagochtend gezegd bij zijn terugkeer in Brussel na een rondreis door de regio.

"Ik heb voorgesteld dat de secretaris-generaal van de VN (Ban Ki-moon) een regionale top zou bijeenroepen met alle leiders uit de regio en alle regionale organisaties. Allebei (Kabila en Kagame) hebben zonder aarzelen 'ja' gezegd", aldus Michel na zijn aankomst op de luchthaven in Brussel vanuit Kinshasa.

De Europees commissaris heeft de beide presidenten, wier onderlinge verstandhouding zeer slecht is, voorgesteld om de top in het Keniaanse Nairobi te houden onder toezicht van de Verenigde Naties. Bedoeling is om er de leiders van De Democratische Republiek Congo, Rwanda, Oeganda en Burundi samen te brengen, net als vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten en alle regionale organisaties.

Volgens Louis Michel stond president Kabila "extreem open" voor onderhandelingen, ook met de Tutsi-rebellenleider Laurent Nkunda. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud