Middellandse Zee stond vijf miljoen jaar geleden droog

Ongeveer vijf miljoen jaar geleden viel de Middellandse Zee droog, doordat deze werd afgesloten van de Atlantische Oceaan. De Straat van Gibraltar kwam volgens aardwetenschapper Rob Govers van de Universiteit Utrecht omhoog, doordat het gewicht op de aardkorst afnam.

Govers publiceert zijn conclusies maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Geology. "Net als een matras die terugveert wanneer je er vanaf stapt, veert de aardkorst omhoog wanneer de zeespiegel daalt", legt Govers uit.

Het omhoogkomen van de aardkorst zorgde vijf miljoen jaar geleden voor een dam tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Deze afsluiting hield 170.000 jaar stand. Net als nu was de Middellandse Zee vijf miljoen jaar geleden een verdampingsbekken. Doordat er geen water meer aangevoerd werd door de Straat van Gibraltar, verdampte het water van de zee en viel hij droog.

De verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan werd later hersteld. Govers vermoedt dat ook hier de beweging van de aardkorst een cruciale rol speelde. "Onder Gibraltar schuift de Afrikaanse plaat onder de Europese plaat. Het gewicht van het 'zinkende' uiteinde van de Afrikaanse plaat kan de gehele regio naar beneden getrokken hebben", aldus de onderzoeker. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud